Andere

Paardenwellness

Hot stone massage voor paarden

De hotstone massage zoals we hem vandaag de dag kennen is oorspronkelijk afkomstig van de Indianen. Zij gebruikten vroeger lavastenen die opgewarmd waren om stamgenoten met chronische pijnen te behandelen. Dit bleek een zeer effectieve manier omdat lavastenen lang warmte kunnen vasthouden als ze verwarmd worden en daardoor een gunstige werking hebben op chronische pijnen waardoor deze betreffende spiergroepen ontspannen worden, wat uiteindelijk leidt tot vermindering van de pijn. De Indianen gebruikten zoals gezegd vulkanische stenen, die door de eeuwen heen zijn glad gepolijst door erosie van water, zand etc.

Ze selecteerden de stenen op basis van gewicht en vorm. De Indianen spraken bij deze stenen van de 4 elementen, waarvan zij dachten dat de stenen door zijn gevormd: Water, Wind, Vuur en Aarde.

 

 

Bijzonder geschikt is deze massage echter voor paarden met:

 

•spier en/of zenuwpijnen

•stress, maandagziekte

•gewrichtsproblemen

•slechte doorbloeding/kouwelijk

•rug en/of nekklachten

•algemene moeheid

Bachbloesems

Bach Bloesem Remedies zijn een geheel van 38 op planten en bloemen gebaseerde remedies die in de dertiger jaren van de vorige eeuw zijn ontdekt door de Engelse arts Dr. Edward Bach.

 

 

Iedere Bach Remedie behandelt een bepaalde negatieve emotie. U kunt er één gebruiken of meerdere combineren afhankelijk van de gemoedstoestand(en) van uw dier. In geval van acute stress of spanning kunt u Rescue gebruiken. Hierin zijn een aantal Bach Bloesem Remedies gecombineerd. De remedies bevorderen het in balans komen/behouden van alledaagse emoties en dragen zo bij aan de handhaving van het emotionele en fysieke welzijn te handhaven. Op deze manier zijn bv. paarden goed te behandelen.

 

Dr. Edward Bach bestudeerde het gedrag en met name de stemmingen en emoties van mensen. Die deelde hij in zeven groepen in:

 

•Angst

•Onzekerheid

•Onvoldoende interesse in het hier en nu

•Eenzaamheid

•Overgevoeligheid

•Wanhoop, berusting,neerslachtig

•Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

 

Deze emoties en stemmingen zijn ook bij paarden heel goed te merken.

 

Vandaar dat het soms aangewezen is om naast de behandeling met shiatsu en craniotherapie ook een remedie samen te stellen.

Aromatherapie

Aromatherapie wordt reeds 5000 jaar geleden in Egypte toegepast. Men maakt gebruik van etherische oliën om de gezondheid van mens en dier te behouden. Etherische oliën zijn een mengsel, een concentraat, van aromatische, olieachtige, vluchtige en geurende bestanddelen die in planten voorkomen. Etherische oliën stimuleren het immuniteitssysteem, hebben ontstekingsremmende, desinfecterende en pijnstillende werking.

 

 

Welk aandoeningen kan men behandelen met aromatherapie?

 

•Aandoeningen van het zenuwstelsel:

stress, angst, lusteloosheid en stalondeugden. Al naargelang het gebruikte middel hebben de etherische oliën een kalmerend of een stimulerend effect.

 

•Acute of chronische aandoeningen:

Volgende aandoeningen kunnen perfect behandeld worden: virale infecties zoals bijvoorbeeld verkoudenheden, bacteriële infecties zoals bronchitis en sinusitis, maag- en darmproblemen zoals worminfecties, koliek, krampen, maagzweren en diarree, dermatologische problemen zoals mok, abcessen, wratten, allerlei wonden. Bij zomereczeem wordt aromatherapie vaak gebruikt om insecten op een afstand te houden.

 

•Aandoeningen van het bewegingsapparaat:

artrose, artritis, blessures, bloeduitstortingen, verstuikingen, peesontsteking,… Aromatherapie kan hier ook preventief gebruikt worden ter versteviging en ter ontspanning van de spieren of als opwarming van de spieren ter voorbereiding van een wedstrijd of training. Ook na een wedstrijd kunnen etherische oliën helpen bij het recupereren.

 

 

Hoe wordt aromatherapie toegepast?

 

Het is belangrijk dat de aromatherapie specifiek wordt toegepast volgens de individuele noden of behoeften van het paard. Elk paard dient dus een uniek product voorgeschreven te krijgen. Naargelang de aandoening kunnen etherische oliën oraal, door inademing of via massages toegediend worden.

 

Bij paarden kan je de etherische olie toedienen rechtstreeks op het tandvlees of aan binnenkant van de kaken wrijven of op een klontje suiker of in honing te geven.

 

Een andere toepassing kan je de therische olie gaan verstuiven in de paardenbox of op een handdoek gieten en in de nabijheid van het paard hangen. Nog een andere mogelijkheid is de etherische oliën te deppen, uitsmeren op de huid van het paard onder de vorm van lotion, zalf, crème, balsem of klei.

Behandelen van ruiter of amazone

Wanneer een ruiter of amazone zelf met blokkage zit of trauma's die het ontspannen rijden beïnvloeden, kunnen zij ook terecht voor een behandeling.

Copyright © All Rights Reserved